Beranda » Nasiional » Kata Muhyiddin Yassin: Tun, Saya Mohon Maaf

Sabtu, 11 April 2020 - 15:10:56 WIB
Kata Muhyiddin Yassin: Tun, Saya Mohon Maaf
Diposting oleh : MelayuToday.com
Kategori: Nasiional - Dibaca: 210 kali

Kata Muhyiddin Yassin  : Tun, saya mohon maaf 
 
Oleh  Mas ud HMN*)
 
Adanya  keinginan  mohon maaf pada  Tun Mahathir Muhammad  dari Perdana Menteri (PM)  Malaysia Muhyddin Yassin seperti di publish  Koran Berita Harian  Malaysia pertengahan Maret lalu merupakan  babak baru  perpolitikan di tanah  Melayu tersebut. Selain mengejutkan,juga  sulit  dipahami.,Seperti uantain kata, kok kini cepat sekali  berubah.Terbelah, berpisah  dan bercerai .Lain dulu lain sekarang.
 
Dulu  berkumpul akrab  bagaikan  makan sepirimg bersama kini tidak lagi, Saling menjauh.Enggan berjumpa berhadapan muka Ada apa dibalik itu semua  ? Apa yang kurang  pada Muhidyidin Yassin, atau  masalak bagi Tun Mahathir, Apakah yang  salah. ? Kira jawaban nya adalah  tidak siapa siapa yang  salah. Inilah  sejarah,  ada yang datang  dan ada yang pergi.  

Pada siapa yang ikuti serius  perkembangan Malaysia  masa belakangan ini ada soal mendesak untuk dipahami dalam  menentukan  ramalan masa dekat. Terutama sekali  awal Kerajaan  baru dibawa teraju Perdana Menteri (PM) Muhyddin Yassin seorang tokoh baru. Memang jelas  susunan Kabinet telah dilantik dan  semua sudah menduduki kursi jabatan yang telah ditetapkan,Tetapi tantangan politik berbaur dan soal ekonomi kian mengental. Hingga  sulit meramal apa yang akan terjadi, Apakah susunan kabinet mampu bekerja dengan baik, atau tidak. Kalau  mampu tentu rakyat Malaysia  akan gembira, Tapi kalau tidak  Malaysia akan menjadi lemah, mengalami kemunduran fatal.
 
Semua tentu berharap yang terbaik bagi  hari  depan  bangsa Melayu. Tan Sri Muhyiddin Yassin masih menaruh harapan untuk bertemu muka dengan Tun Dr Mahathir Mohamad guna menyelesaikan konflik peribadi di antara mereka, usai mengirim surat Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH), pada 23 Februari lalu.
 
Perdana Menteri menyatakan seperti dipublish  Berita Harian,  pertengahan Maret lalu, bahwa beliau sebahai PM  tetap berharap bekas Perdana Menteri itu sudi bertemunya bagi memohon maaf dan berdamai bagi meleraikan sengketa di antara mereka.
 
Hasrat Muhyiddin itu dikongsikan kepada umum pada sidang awak  media selepas sidang kabinet Menteri pertama “Saya bersedia bertemu Tun bila demi kepentingan negara. Saya sudah menulis surat kepada Tun untuk berjumpa dan saya  sampaikan di sini apa yang saya ingat kandungan surat itu. Demikian Muhyiddin Yassin
Ibarat iklim cuaca  hujan panas  yang  tak menentu, begitu jua  suasana  kejiwaan   kedua tokoh dulu pernah bersama kini harus berseberangan, Dalam nada  suara merendah.“Pertama, saya doa Tun dan keluarga sihat walafiat. Yang kedua, padanya saya kata sekiranya dalam tempoh beberapa hari lalu perkara yang telahpun dilakukan menyinggung perasaan Tun, saya mohon maaf.
 
“Yang ketiga saya mohon kalau ada masa untuk saya bertemu dengan Yang Amat Berbahagia Tun, tapi telah terima jawapan beliau kata belum sampai masa untuk berjumpa,” katanya. Ini  menyiratkan Tun Mahathir  menanggung perasaan kepada sang PM yang dulu jadi anak buahnya,, Kini menjadi  pemegang kuasa  Kerajaan dengan kata lain orang pertama di lingkaran  Putra Jaya,  kantor Perdana Menteri Doktor Mahathir sebelum ini menegaskan beliau enggan bertemu Muhyiddin dan meletakkan syarat sedia bertemu jika Perdana Menteri tidak bekerjasama dengan UMNO membentuk kerajaan.
 
Muhyiddin turut berkata, beliau juga membayangkan Dr Mahathir akan mengiktiraf kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang baharu dibentuk bersama kerjasama Barisan Nasional, PAS dan Gabungan Parti Sarawak (GPS).Itu menjadi masalah
“Kami telah bentuk kerajaan ini dan minta Tun untuk mengiktiraf kerajaan, yaitu kerajaan untuk rakyat. Ia adalah (kerajaan) yang sah. Ia kerajaan yang ditubuh mengikut Perlembagaan,” katanya.
Perdana Menteri turut berterima kasih kepada Dr Mahathir yang menyifatkan kerajaan PN di bawah terajunya akan kekal sehingga pilihan raya umum (PRU) akan datang.
 
“Tun kata Kabinet ini akan bertahan sehingga diadakan PRU akan datang. Terima kasih kepada Tun atas komentar  beliau itu. “Rakyat berharap kerajaan ini akan berkhidmat dengan baik dan kami berjanji kami akan berkhidmat dengan baik.
 
“Jika anda mahu diadakan pilihan raya lebih cepat (mengejut ), saya tidak mau itu. Ini bukan masa yang sesuai. Kami berada di sini untuk berkhidmat. Saya harap semua orang bukan hanya Tun sahaja, untuk memberikan dorongan kepada kami semua untuk melakukan yang terbaik untuk semua,” katanya.
 
Di atas itu semua kita  berharap semua  kesulitan akan  cepat berlalu. Perubahan adalah kenicayaan, Baik karena hukum alam patah tumbuh hilang berganti, atau perubahan karena  kerja sunguh atau jihad manusia. Semua kita tunggu, semoga  suasana nanti mencerahkan  dan mensejahterakan. Insya Allah

*) Penulis adalah Dosen pada Pascasarjana Univ Muhammadiyah Prof Dr Hamka (UHAMKA) Jakarta.

BERITA TERKAIT

Home | Headline| Nasional| Megapolitan| Nusantara| Ekonomi| Teknologi| Profil| Lipsus| Hiburan| Sususunan Redaksi
© 2013 www.MelayuToday.com - All rights reserved | Diterbitkan oleh Pusat Kajian Peradaban Melayu (PKPM)